4.06.2015

Pieczone wieprzowe żeberka w glazurze z sezamem

 Składniki:
  • pas żeberek wieprzowych
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 3 łyżeczki octu Sherry Reserva Pedro Ximenez
  • 1 łyżeczka soli
  •  1 ząbek czosnku (posiekany w plasterki)
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru (posiekany w plasterki)
  • jasny prażony sezam
  • bazylia tajska

Wymieszać cukier z sosem sojowym, aż do rozpuszczenia cukru. Dodać ketchup, ocet, sól, czosnek i imbir. Całość wymieszać i zalać żeberka. Wstawić na noc do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Żeberka wyjąć z marynaty, zdjąć przyklejone plasterki czosnku i imbiru, położyć mięso na kratce do pieczenia, a na blachę pod spodem położyć folię aluminiową. Smarować w trakcie pieczenia marynatą co 20 minut. Piec 1 godzinę i 10 minut. Wyjąć żeberka z piekarnika, odczekać 5 minut i pokroić na mniejsze porcje. Udekorować sezamem i pociętą bazylią.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz