Przepis na 4 porcje. Do przygotowania mięsa będzie potrzebne:
- 600g szynki wołowej
- 1/2 łyżki ziaren kolendry
- 1/2 łyżki pieprzu syczuańskiego
- 1/2 łyżki soli gruboziarnistej
- 1 cebula
Do przygotowania ryżu potrzeba:
- 200g ryżu
- 4 jajka
- 3 szalotki
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypiorek
- papryczka chili
- olej roślinny do smażenia
Mięso należy umyć, oczyścić z tłuszczu i wrzucić do garnka z gotującą się wodą na 3 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą. Nalać do garnka zimnej wody, włożyć mięso i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 2,5 godziny. Utrzeć w moździerzu ziarna kolendry, pieprz i sól. Cebulę przekroić na pół i podsmażyć na suchej patelni. Na godzinę przed końcem gotowania mięsa dodać do wody przyprawy i cebulę. Po ugotowaniu mięsa, wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu podzielić na małe kawałki.
Ugotować ryż. Jajka rozbełtać. Rozgrzać na patelni olej, wlać jajka, poczekać aż spód się zetnie, a wierzch będzie surowy, około 30 sekund. Dodać ryż i mieszać, aż wszystkie ziarenka pokryją się jajkiem. Dodać podartą na kawałki wołowinę, sos sojowy, rozdrobniony kmin, płatki chili i sól. Dodać posiekane szalotki. Wszystko wymieszać i zdjąć z ognia. Zostawić bez mieszania na 1-2 minuty tak, aby ryż na spodzie zrobił się kruchy.
Rozłożyć na talerze i udekorować szczypiorkiem i świeżym chili.
Ugotować ryż. Jajka rozbełtać. Rozgrzać na patelni olej, wlać jajka, poczekać aż spód się zetnie, a wierzch będzie surowy, około 30 sekund. Dodać ryż i mieszać, aż wszystkie ziarenka pokryją się jajkiem. Dodać podartą na kawałki wołowinę, sos sojowy, rozdrobniony kmin, płatki chili i sól. Dodać posiekane szalotki. Wszystko wymieszać i zdjąć z ognia. Zostawić bez mieszania na 1-2 minuty tak, aby ryż na spodzie zrobił się kruchy.
Rozłożyć na talerze i udekorować szczypiorkiem i świeżym chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz