1.06.2015

Odrobina Mongolii w kuchni, czyli smażony ryż z jajkiem i wołowiną

 Przepis na 4 porcje. Do przygotowania mięsa będzie potrzebne:
  • 600g szynki wołowej
  • 1/2 łyżki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżki pieprzu syczuańskiego
  • 1/2 łyżki soli gruboziarnistej
  • 1 cebula

Do przygotowania ryżu potrzeba:
  • 200g ryżu
  • 4 jajka
  • 3 szalotki
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypiorek
  • papryczka chili
  • olej roślinny do smażenia
 Mięso należy umyć, oczyścić z tłuszczu i wrzucić do garnka z gotującą się wodą na 3 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą. Nalać do garnka zimnej wody, włożyć mięso i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 2,5 godziny. Utrzeć w moździerzu ziarna kolendry, pieprz i sól. Cebulę przekroić na pół i podsmażyć na suchej patelni. Na godzinę przed końcem gotowania mięsa dodać do wody przyprawy i cebulę. Po ugotowaniu mięsa, wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu podzielić na małe kawałki.

Ugotować ryż. Jajka rozbełtać. Rozgrzać na patelni olej, wlać jajka, poczekać aż spód się zetnie, a wierzch będzie surowy, około 30 sekund. Dodać ryż i mieszać, aż wszystkie ziarenka pokryją się jajkiem. Dodać podartą na kawałki wołowinę, sos sojowy, rozdrobniony kmin, płatki chili i sól. Dodać posiekane szalotki. Wszystko wymieszać i zdjąć z ognia. Zostawić bez mieszania na 1-2 minuty tak, aby ryż na spodzie zrobił się kruchy.

Rozłożyć na talerze i udekorować szczypiorkiem i świeżym chili.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz