19.04.2015

Gryczany makaron mie ze smażonym kurczakiem, kiełkami soi, kasztanami wodnymi, kukurydzą i bambusem

Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty przepis na szybki obiad. Mała ilość składników o smakach, które świetnie się ze sobą komponują. Polecam zamienić zwykły makaron mie na ten pełnoziarnisty albo gryczany, to nadaje całemu daniu całkiem innego wyrazu. Ponieważ wszystkie składniki z dzisiejszego dania są w podobnych kolorach polecam podać je w naczyniach o żywych barwach i ozdobić energetycznie zielonymi kiełkami.


Na przyrządzenie 4ech porcji potrzebowałam:
  • 600g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 125g makaronu mie (użyłam gryczanego)
  • 2 szalotek
  • 2 ząbków czosnku
  • 250g mieszanki warzyw do smażenia (moja zawierała kiełki soi, pędy bambusa, kasztany wodne i kukurydzę)
  • 3 łyżeczek oleju sezamowego
  • 1 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżek wody
  • 200ml bulionu z kurczaka
  • kiełki pora

 Najpierw przygotujcie marynatę - połączcie sos sojowy z cukrem i mieszajcie tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie umyjcie i oczyśćcie kurczaka, pokrójcie go na drobne kawałki albo paski. Włóżcie do szklanego naczynia, polejcie marynatą i dokładnie wymieszajcie. Wstawcie naczynie na 30 minut do lodówki.

Teraz pora na przygotowanie makaronu. Gotujcie go 5 minut we wrzącej wodzie, następie przelejcie zimną wodą i odstawcie.

Do nagrzanego woka wlejcie olej roślinny i go rozgrzejcie. Wrzućcie kawałki kurczaka i smażcie kilka minut na złotobrązowy kolor. Dodajcie szalotki pokrojone w ćwiartki i zmiażdżony czosnek. Smażcie 2 minuty. Następnie wrzućcie warzywa (moje były z puszki z zalewy wodnej, odsączyłam je tylko przed wrzuceniem do woka), polejcie je olejem sezamowym i smażcie dalej 4 minuty.

Teraz wymieszajcie mąkę kukurydzianą z wodą na gładką pastę i dodajcie razem z bulionem do woka. Zagotujcie sos, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Kiedy nadmiar już wyparuje, a sos będzie gęsty dodajcie makaron i smażcie 1-2 minuty.

Rozłóżcie porcje do naczyń i każdą z nich ozdóbcie kiełkami pora.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz