18.04.2015

Biała surówka z kapusty pekińskiej, kalafiora i kiełków soi z dressingiem wasabi

 Tym razem mam dla Was przepis na surówkę idealną do jakiegoś dużego kawałka soczystego mięsiwa. U mnie towarzyszyła krwistej wołowinie, ale świetnie będzie pasować do innych mięs, ale koniecznie o wyrazistym smaku, gdyż surówka sama w sobie ma delikatny smak. Podkręcony został jednak ostrą nutką wasabi.


Składniki na surówkę dla 4-6 osób:
  • 1 nieduży kalafior
  • sól
  • 225g kiełków soi
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • dymka

Do dressingu użyłam:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczkę pasty wasabi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczkę brązowego cukru

Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Gotować w osolonej wodzie na dużym ogniu 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Przygotować dressing - połączyć dokładnie wszystkie składniki. Regulujcie ostrość sosu według własnego podniebienia - można dodać więcej pasty wasabi, jeżeli chcecie ostrzejszy sos.

Wymieszajcie kalafior z sosem i odstawcie na 10 minut.

Kiełki soi gotujcie 5 minut w osolonej wodzie, potem przelejcie zimną wodą, mają pozostać kruche. Jeżeli tak jak ja używacie kiełków z zalewy wodnej z puszki, wystarczy je tylko zblanszować.

Posiekajcie dymkę i kapustę pekińską. Dodajcie do kalafiora kiełki, kapustę, dymkę i delikatnie wymieszajcie. Można przyozdobić całość kiełkami soi i dymką.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz