Tym razem mam dla Was przepis na surówkę idealną do jakiegoś dużego kawałka soczystego mięsiwa. U mnie towarzyszyła krwistej wołowinie, ale świetnie będzie pasować do innych mięs, ale koniecznie o wyrazistym smaku, gdyż surówka sama w sobie ma delikatny smak. Podkręcony został jednak ostrą nutką wasabi.
Składniki na surówkę dla 4-6 osób:
Do dressingu użyłam:
Składniki na surówkę dla 4-6 osób:
- 1 nieduży kalafior
- sól
- 225g kiełków soi
- 1/4 kapusty pekińskiej
- dymka
Do dressingu użyłam:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczkę pasty wasabi
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczkę brązowego cukru
Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Gotować w osolonej wodzie na dużym ogniu 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Przygotować dressing - połączyć dokładnie wszystkie składniki. Regulujcie ostrość sosu według własnego podniebienia - można dodać więcej pasty wasabi, jeżeli chcecie ostrzejszy sos.
Wymieszajcie kalafior z sosem i odstawcie na 10 minut.
Kiełki soi gotujcie 5 minut w osolonej wodzie, potem przelejcie zimną wodą, mają pozostać kruche. Jeżeli tak jak ja używacie kiełków z zalewy wodnej z puszki, wystarczy je tylko zblanszować.
Posiekajcie dymkę i kapustę pekińską. Dodajcie do kalafiora kiełki, kapustę, dymkę i delikatnie wymieszajcie. Można przyozdobić całość kiełkami soi i dymką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz