Dziś zapraszam na danie z przezroczystym makaronem - czyli takim ze słodkich ziemniaków. Danie japchae pochodzi z Korei i skradło moje serce (i podniebienie!) już samym wyglądem. Lśniący makaron z mnóstwem kolorowych dodatków o różnych kształtach i teksturach. Japchae jest sycące, ale zarazem lekkie.
Składniki na 4 porcje:
Wołowinę oczyścić i pokroić w paski. Grzyby shitake odsączyć i posiekać w paseczki. Wymieszać z wołowiną. Dodać zmiażdżony 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczkę cukru, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Składniki na 4 porcje:
- 400g wołowiny
- 2 grzyby shitake (namoczone w ciepłej wodzie przez 2 godziny)
- 2 ząbki czosnku
- brązowy cukier
- jasny sos sojowy
- olej sezamowy
- 1 łyżka jasnego sezamu
- 1 jajko
- duża garść szpinaku
- 125g makaronu z batatów
- 2 szalotki
- szczypior
- 5 pieczarek
- 1 marchew
- 1/2 czerwonej papryki
- czarny pieprz
- sól
- olej roślinny
Wołowinę oczyścić i pokroić w paski. Grzyby shitake odsączyć i posiekać w paseczki. Wymieszać z wołowiną. Dodać zmiażdżony 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczkę cukru, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Przygotować jidan - roztrzepać żółtko ze szczyptą soli, na rozgrzaną patelnię wylać 1 łyżeczkę oleju roślinnego, wytrzeć nadmiar oleju rozprowadzając go równomiernie po patelni. Wyłączyć ogień. Wylać jajko na patelnię, cienko rozprowadzić, smażyć z każdej strony przez minutę. Zdjąć z patelni i zostawić do ostygnięcia.
Szpinak dokładnie oczyścić. Wrzucić go na wrzącą wodę na 1 minutę, przelać zimną wodą i pociąć na kawałki. Włożyć do dużej miski i wymieszać z 1 łyżeczką sosu sojowego i 1 łyżeczką oleju sezamowego.
Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 7 minut (lub według zaleceń na opakowaniu). Odcedzić, pociąć na krótsze nitki, przełożyć do miski obok szpinaku. Wymieszać z 2 łyżeczkami oleju sezamowego, 1 łyżeczką sosu sojowego i 1 łyżeczką cukru.
Podgrzać wok. Rozgrzać 2 łyżeczki oleju roślinnego i wrzucić posiekane szalotki i szczypior ze szczyptą soli. Smażyć 2 minuty i dodać do makaronu.
Podgrzać znowu 2 łyżeczki oleju. Dodać posiekane w plastry pieczarki (wcześniej umyte i obrane) z solą i smażyć 4 minuty. Przełożyć do makaronu.
Podgrzać 1 łyżeczkę oleju i dodać marchew (obraną i posiekaną w cieniutkie paseczki). Smażyć 20 sekund, dodać posiekaną w paseczki paprykę i smażyć dalej 20 sekund. Przełożyć warzywa do makaronu.
Rozgrzać ponownie 2 łyżeczki oleju. Smażyć wołowinę i grzyby shitake kilka minut, aż wołowina będzie gotowa. Przełożyć do miski z wszystkimi elementami.
Dodać do miski zmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę cukru, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki oleju sezamowego i wymieszać. Jidan pokroić na cieniutkie niteczki, dodać do składników razem z sezamem i delikatnie wymieszać.
Smacznego!
Szpinak dokładnie oczyścić. Wrzucić go na wrzącą wodę na 1 minutę, przelać zimną wodą i pociąć na kawałki. Włożyć do dużej miski i wymieszać z 1 łyżeczką sosu sojowego i 1 łyżeczką oleju sezamowego.
Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 7 minut (lub według zaleceń na opakowaniu). Odcedzić, pociąć na krótsze nitki, przełożyć do miski obok szpinaku. Wymieszać z 2 łyżeczkami oleju sezamowego, 1 łyżeczką sosu sojowego i 1 łyżeczką cukru.
Podgrzać wok. Rozgrzać 2 łyżeczki oleju roślinnego i wrzucić posiekane szalotki i szczypior ze szczyptą soli. Smażyć 2 minuty i dodać do makaronu.
Podgrzać znowu 2 łyżeczki oleju. Dodać posiekane w plastry pieczarki (wcześniej umyte i obrane) z solą i smażyć 4 minuty. Przełożyć do makaronu.
Podgrzać 1 łyżeczkę oleju i dodać marchew (obraną i posiekaną w cieniutkie paseczki). Smażyć 20 sekund, dodać posiekaną w paseczki paprykę i smażyć dalej 20 sekund. Przełożyć warzywa do makaronu.
Rozgrzać ponownie 2 łyżeczki oleju. Smażyć wołowinę i grzyby shitake kilka minut, aż wołowina będzie gotowa. Przełożyć do miski z wszystkimi elementami.
Dodać do miski zmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę cukru, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki oleju sezamowego i wymieszać. Jidan pokroić na cieniutkie niteczki, dodać do składników razem z sezamem i delikatnie wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz