16.04.2015

Japchae, czyli koreański makaron z batatów z wołowiną i smażonymi warzywami

 Dziś zapraszam na danie z przezroczystym makaronem - czyli takim ze słodkich ziemniaków. Danie japchae pochodzi z Korei i skradło moje serce (i podniebienie!) już samym wyglądem. Lśniący makaron z mnóstwem kolorowych dodatków o różnych kształtach i teksturach. Japchae jest sycące, ale zarazem lekkie.


Składniki na 4 porcje:
  • 400g wołowiny
  • 2 grzyby shitake (namoczone w ciepłej wodzie przez 2 godziny)
  • 2 ząbki czosnku
  • brązowy cukier
  • jasny sos sojowy
  • olej sezamowy
  • 1 łyżka jasnego sezamu
  • 1 jajko
  • duża garść szpinaku
  • 125g makaronu z batatów
  • 2 szalotki
  • szczypior
  • 5 pieczarek
  • 1 marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • czarny pieprz
  • sól
  • olej roślinny


Wołowinę oczyścić i pokroić w paski. Grzyby shitake odsączyć i posiekać w paseczki. Wymieszać z wołowiną. Dodać zmiażdżony 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczkę cukru, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.

 Przygotować jidan - roztrzepać żółtko ze szczyptą soli, na rozgrzaną patelnię wylać 1 łyżeczkę oleju roślinnego, wytrzeć nadmiar oleju rozprowadzając go równomiernie po patelni. Wyłączyć ogień. Wylać jajko na patelnię, cienko rozprowadzić, smażyć z każdej strony przez minutę. Zdjąć z patelni i zostawić do ostygnięcia.

Szpinak dokładnie oczyścić. Wrzucić go na wrzącą wodę na 1 minutę, przelać zimną wodą i pociąć na kawałki. Włożyć do dużej miski i wymieszać z 1 łyżeczką sosu sojowego i 1 łyżeczką oleju sezamowego.

Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 7 minut (lub według zaleceń na opakowaniu). Odcedzić, pociąć na krótsze nitki, przełożyć do miski obok szpinaku. Wymieszać z 2 łyżeczkami oleju sezamowego, 1 łyżeczką sosu sojowego i 1 łyżeczką cukru.

Podgrzać wok. Rozgrzać 2 łyżeczki oleju roślinnego i wrzucić posiekane szalotki i szczypior ze szczyptą soli. Smażyć 2 minuty i dodać do makaronu.

Podgrzać znowu 2 łyżeczki oleju. Dodać posiekane w plastry pieczarki (wcześniej umyte i obrane) z solą i smażyć 4 minuty. Przełożyć do makaronu.

Podgrzać 1 łyżeczkę oleju i dodać marchew (obraną i posiekaną w cieniutkie paseczki). Smażyć 20 sekund, dodać posiekaną w paseczki paprykę i smażyć dalej 20 sekund. Przełożyć warzywa do makaronu.

Rozgrzać ponownie 2 łyżeczki oleju. Smażyć wołowinę i grzyby shitake kilka minut, aż wołowina będzie gotowa. Przełożyć do miski z wszystkimi elementami.

Dodać do miski zmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę cukru, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki oleju sezamowego i wymieszać. Jidan pokroić na cieniutkie niteczki, dodać do składników razem z sezamem i delikatnie wymieszać.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz