Składniki na 6-8 porcji:
- 300g makaronu ryżowego vermicelli
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 700g piersi kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
- 3 małe suszone ostre papryczki
- 3 goździki
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 6 ziaren pieprzu syczuańskiego
- 1 czerwona papryka
- 200g groszku cukrowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżeczki octu trzcinowego
- 4 łyżki bulionu z kurczaka
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypiorek
Przygotować makaron - zagotować w garnku wodę, zdjąć z ognia, wrzucić do niej makaron, zakryć i odstawić na 3 minuty. Makaron odcedzić.
Papryczki, goździki, cynamon i pieprz utrzeć w moździerzu na proszek. Paprykę pokroić w cienkie paski, tak samo groszek.
Ogrzać wok, wlać olej, rozgrzać, wrzucić kurczaka. Smażyć 5 minut. Dodać zmiażdżony czosnek, imbir, przyprawy i smażyć 30 sekund. Dodać groszek i paprykę i smażyć 3 minuty cały czas mieszając. Dodać makaron, sos sojowy, ocet, bulion i smażyć 1 minutę. Zdjąć z ognia. Wmieszać olej sezamowy. Rozłożyć na talerze i udekorować szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz