Składniki:
- pas żeberek wieprzowych
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1/2 szklanki ketchupu
- 3 łyżeczki octu Sherry Reserva Pedro Ximenez
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku (posiekany w plasterki)
- 3-centymetrowy kawałek imbiru (posiekany w plasterki)
- jasny prażony sezam
- bazylia tajska
Wymieszać cukier z sosem sojowym, aż do rozpuszczenia cukru. Dodać ketchup, ocet, sól, czosnek i imbir. Całość wymieszać i zalać żeberka. Wstawić na noc do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Żeberka wyjąć z marynaty, zdjąć przyklejone plasterki czosnku i imbiru, położyć mięso na kratce do pieczenia, a na blachę pod spodem położyć folię aluminiową. Smarować w trakcie pieczenia marynatą co 20 minut. Piec 1 godzinę i 10 minut. Wyjąć żeberka z piekarnika, odczekać 5 minut i pokroić na mniejsze porcje. Udekorować sezamem i pociętą bazylią.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Żeberka wyjąć z marynaty, zdjąć przyklejone plasterki czosnku i imbiru, położyć mięso na kratce do pieczenia, a na blachę pod spodem położyć folię aluminiową. Smarować w trakcie pieczenia marynatą co 20 minut. Piec 1 godzinę i 10 minut. Wyjąć żeberka z piekarnika, odczekać 5 minut i pokroić na mniejsze porcje. Udekorować sezamem i pociętą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz